dimecres, 21 de febrer del 2024

Organització

EL PLA EDUCATIU D'ENTORN I L'AJUNTAMENT DEL VENDRELL

El Pla Educatiu d'Entorn i la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament del Vendrell són els principals organitzadors de la Jornada. 

Conjuntament, treballen per aconseguir  l'èxit educatiu per a tot l’alumnat en totes les seves dimensions, treballar per l’equitat i la cohesió social i potenciar la xarxa educativa que doni una resposta integral i eficaç als reptes educatius. 

La metodologia és la pràctica educativa global i comunitària  amb l’organització per Taules participatives. La inclusió en l’educació fora escola es treballa des de la Taula Inclusiva, conjuntament amb els centres educatius i la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament.


LA TAULA INCLUSIVA DEL PLA D'ENTORN

La Taula Inclusiva funciona des de novembre del 2019. Hi són representades totes les parts i està oberta als serveis, entitats i famílies que s’hi vulguin adherir. Participar en aquest procés, on queda tant per fer.
Dinamitzada pel PEE, actualment està formada per 19 membres entre administració local, serveis educatius, equipaments, associacions de famílies, entitats educatives, culturals i esportives, centres educatius i famílies.
Té una mirada transversal. Acorda un Pla de treball cada curs que es va seguint i valorant periòdicament. Una de les feines pendents de la Taula és dissenyar una eina d’avaluació col·lectiva.
El seu funcionament també permet aprofundir en temes concrets on es requereix una participació més àmplia o, per exemple, la incorporació d’experts. Així, s’ha constituït el Grup de treball de famílies, el de l'Estiu Inclusiu i el de l'organització de la jornada inclusiva al 2024.
Les diferents representacions a la Taula Inclusiva són:
Els Infants i les Famílies, les entitats especialitzades, les entitats organitzadores d’activitats (educatives, esportives, socials i culturals) i els Serveis Educatius del Baix Penedès.


ENTITATS PARTICIPANTS EN LA JORNADA

ASPERCAMP
Neix l’any 2010 per promoure el bé comú de persones amb la síndrome d’Asperger i altres trastorns de l’espectre autista d’alt rendiment a tot el Camp de Tarragona. La seva tasca es basa principalment a donar a conèixer la condició i promoure’n la sensibilització social, col·laborar amb els diferents professionals i agents, facilitar informació i assessorament a les famílies, oferir tallers terapèutics amb un equip de psicòlegs especialitzats i, en definitiva, lluitar pels drets i la igualtat de les persones TEA davant la societat i les institucions.
aspercamp@aspercamp.cat
 
ASSOCIACIÓ TRÈVOL
Trèvol és una entitat constituïda l’any 1999 com a associació sense finalitat de lucre que es dedica al desenvolupament de projectes en els àmbits de l’educació, el lleure, la cultura i la inclusió social. Aquests projectes s’orienten a millorar la qualitat de vida i el benestar personal, i incideixen especialment en l’àmbit dels infants, joves i adults amb discapacitat. També duu a terme moltes activitats adreçades a gent gran i a l’envelliment actiu. Ofereix, entre d’altres, activitats de lleure diari i de cap de setmana, casals d’estiu i colònies.
trevol@associaciotrevol.org
 
AVANCEM JUNTS
És una associació nascuda l'any 2014, per iniciativa d'un col·lectiu de mares i pares del Baix Penedès, amb la idea de defensar els drets dels fills i filles amb TEA, donar resposta a les necessitats de les famílies de persones amb TEA de grau 2 i 3, impulsar serveis especialitzats i sensibilitzar el conjunt de la societat sobre la realitat de l'autisme.
El seu model de suport se centra en el temps de lleure i incorpora com a eix fonamental la capacitació de les persones amb TEA per tal d'assolir la màxima inclusió social, benestar i qualitat de vida. Ofereixen activitats com l’Espai Verd i el Club Social el caps de setmana i actuen com a suport i referència per a les famílies.
associacioavancemjunts@hotmail.com

CDIAP BAIX PENEDÈS
És un servei públic d’atenció a les famílies de la comarca del Baix Penedès que tenen infants de 0 a 6 anys amb dificultats en el seu desenvolupament o risc de patir-ne. És un equip interdisciplinari en què treballen psicòlogues, psicopedagogues, logopedes, fisioterapeutes, neuropediatra i treballadora social. Atenen les famílies i els infants des d’una perspectiva biopsicosocial i des de fa uns anys que estan en el camí d’aplicar les pràctiques centrades en la família.
cdiap@fundaciolespiga.cat
 
DINCAT
Federació d'entitats que té l'objectiu de vetllar per la defensa i l’exercici ple dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i de les seves famílies, en l’àmbit territorial de Catalunya, tot posant les persones al centre de la presa de decisions.
www.dincat.cat
 
EDUCACIÓ 360
L’Aliança Educació 360 està formada per més de 350 municipis i entitats de Catalunya, treballa per la promoció i la millora de les oportunitats educatives per a tothom i de la promoció del model d'Educació a Temps Complet. Planteja connectar els aprenentatges que es produeixen en tots els temps i espais de la vida de les persones i ho fa vinculant escola, famílies i tots els recursos i actius de la comunitat, i vetllant per garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats.
L’Aliança Educació 360 és una iniciativa impulsada conjuntament per la Fundació Bofill, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya i la Diputació de Barcelona.
www.educacio360.cat
 
ESCOLA I AFA CEE GARBÍ
El Centre d’Educació Especial Garbí i la seva AFA tenen àmbit comarcal (Baix Penedès). La seva tasca educativa amb els infants i joves amb discapacitat de la comarca inclou també ser líders i referents en l’impuls del projecte d’inclusió en les activitats extraescolars i en els casals d’estiu del municipi.
afagarbi@gmail.com
https://agora.xtec.cat/ceegarbi
 
ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA PAU CASALS
És un centre públic municipal que té l’objectiu de garantir la formació i la preparació tant de les persones que volen fer de la música un bé cultural com de les que busquen un perfil professionalitzador. Per això, tot i que està destinada preferentment a les edats més joves, l’escola compta amb diferents línies educatives per poder atendre, a més, la diversitat de capacitats i interessos dels seus alumnes.
https://escolademusicapaucasals.cat
 
FUNDACIÓ SANTA TERESA
És una entitat d’iniciativa social, sense ànim de lucre, que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb més dificultats de la comarca del Baix Penedès.
Desenvolupa nombrosos serveis d'atenció a les persones com són el centre ocupacional, serveis formatius, d'oci de suport familiar, etc., i treballa per facilitar l'ocupació de les persones amb dificultats d'inserció laboral.
www.fundaciosantateresa.org
 
INSTITUT ANDREU NIN
Centre educatiu de secundària del Vendrell que, entre d’altres moltes línies educatives, imparteix els estudis de cicles formatius d’Integració Social i Atenció a la Dependència. Des de l’inici han format part de la Taula Inclusiva del Vendrell i han col·laborat en la definició general del projecte. L’alumnat d’aquests estudis dissenyen i dinamitzen l’espai dels Tallers del migdia, amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania envers els drets de les persones amb discapacitat.
https://agora.xtec.cat/insandreunin
 
INSTITUT BAIX PENEDÈS
Centre educatiu de secundària del Vendrell de referència en els estudis artístics, ofereix el Batxillerat d’Arts - arts plàstiques, imatge i disseny - des dels seus orígens, fa més de 20 anys. Moltes han estat les promocions que han acabat els seus estudis i s’han inserit al món laboral. Ha estat l’alumnat de Visual i Plàstica qui ha creat el disseny del cartell de la Jornada.
https://agora.xtec.cat/insbaixpenedes
 
LA BALLARUGA
La Ballaruga (Associació Grup d’Entitats El Vendrell Educació i Lleure) neix com a associació al municipi del Vendrell l’any 2005. Es va crear per la necessitat de treballar conjuntament totes les AMPA de les escoles i instituts per poder arribar a cobrir les demandes específiques de totes les famílies, sense excepció. Calia posar en comú l’esforç de treball de l’entitat en el camp del lleure educatiu, en les activitats extraescolars i en els projectes d’intervenció socioeducativa, sempre amb els objectius principals de respecte per la diversitat, les llibertats individuals, l’acollida dels nouvinguts i la inclusió social.
www.laballaruga.org
 
ORANGE STARS. PROJECTE DE BÀSQUET INCLUSIU
Nascut el 2017, el projecte de l’Orange Stars forma part de l’Associació de Bàsquet del Vendrell i està format per infants, adolescents i adults d’edats compreses entre els 7 i els 70 anys. És un projecte de bàsquet inclusiu en què persones amb diversitat funcional física i/o intel·lectual  comparteixen espai, activitat i temps amb persones sense discapacitat. Volen ser un pont des de l’esport per a la inclusió real a la societat de les persones amb discapacitat.
orangestars@basquetvendrell.cat
 
SOMNIDANSA
És un projecte impulsat i coordinat per la Plataforma per una escola inclusiva i el Festival Vaivé de dansa contemporània amb ànima inclusiva, de Sant Pere de Ribes, i té l’objectiu de treballar la dansa inclusiva dins dels centres de secundària.
La creació comunitària a través de la dansa inclusiva és una eina empoderadora que promou la inclusió entre els joves als instituts. Fomenta el respecte i l’acceptació, la comunicació i el treball en equip, augmenta l’autoestima i, alhora, es crea sentiment de pertinença i comunitat.
festivalvaive@gmail.com
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La jornada es presenta com un espai de trobada, intercanvi i cohesió per avançar en la construcció d’un model de territori en favor de la in...